Изпълнители

Home Изпълнители

Албена Данаилова

Албена Данаилова е родена е в София, в семейството на цигулар и пианистка. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София. След това завършва Висшето училище за музика и театър в Росток, Германия при проф. Петру Мунтеану през 2001 г. Същата година получава ангажимент като втора цигулка на Баварската държавна опера, а от 2003 г. е водач на първите цигулки в оркестъра. Работи като концертмайстор на Лондонската филхармония. През 2008 г. печели конкурс за концертмайстор на оркестъра на Виенската държавна опера, като става първата жена заела този пост.

Наред с оркестровите изяви Албена Данаилова има успешна кариера като солист и камерен музикант, има многобройни участия в записи за телевизията и радиото.

Йоханес Вилднер учи дирижиране, цигулка и музикознание във Виена и Парма при Карл Остерайхер и Владимир Делман.

Бил е част от състава на Виенската филхармония. Първата му позиция като диригент е начело на Филхармонията на Кошице (Словакия), след това става главен диригент на оперите в Прага и Лайпциг. През 1997 става музикален директор на Нов филхармоничен оркестър на Вестфалия в Германия. Остава на този пост в продължение на 10 години. От 2010 до 2014 е основен гостуващ диригент на BBC Concert Orchestra в Лондон. От 2014 е назначен като професор по дирижиране в Университета във Виена.

Редовно е канен да дирижира Симфоничния оркестър на Баварското радио, Кралския филхармоничен оркестър в Лондон, Новара филхармония в Токио, оркестъра на Арена ди Верона, Дрезденската филхармония, симфоничните оркестри в Берген, Хонконг, Шанхай, оперните оркестри в Прага и Загреб и много други.

Йоханес Вилднер

Ансамбълът „Виенски челисти 5+1“

Ансамбълът „Виенски челисти 5+1“ е създаден през 2008 г. по идея на Герхард Кауфман. Челистът от Виенска филхармония сбъдва една своя дългогодишна мечта – ансамбъл челисти, който да изпълнява репертоар, излизащ извън границите на сериозната класическа музика, без да отстъпва от високите художествени изисквания към интерпретацията. Така публиката би имала възможност не само да съпреживее перфектно владеене на инструмента и да се наслади на значими произведения от музикалната история, но и да се забавлява и да си тръгне след концерта с добро настроение.

Концертите на ансамбъла имат нова концепция. Първата част е посветена на важни произведения от музикалната класика, представени в изненадващ нов аранжимент. Във втората част изпълнението на произведенията се допълва и от действие и така музикантите съчетават музикална и сценична интерпретация.

5 мъже: Герхард Кауфман, Флориан Егнер, Франц Ортнер, Милан Каранович, Себастиан Бру
+ 1 жена: Йоана Захрин